Univerzitní odborníci v Turecku se zaměřili na skupinu žen trpících takzvaným premenstruačním syndromem (PMS) zahrnujícím různé somatické i psychické potíže. Části zkoumaných žen podávali vodíkovou vodu, části jen vodu obyčejnou. Výsledky ukazují na významné snížení potíží spjatých s PMS – právě díky užívání vodíkové vody.

Mnoho žen trpí před menstruací různými psychickými a fyzickými obtížemi, což může značně narušit jejich každodenní život. Studie provedená na Fakultě ošetřovatelství Ankarské univerzity zkoumala potenciál vodíkové vody při zmírnění těchto příznaků a zlepšení kvality života žen s premenstruačním syndromem (PMS). Metodou randomizované kontrolované studie vědci zjistili, že konzumace vodíkové vody významně snižuje závažnost příznaků PMS a zlepšuje kvalitu života žen ve fyzické i psychické oblasti.

Premenstruační syndrom a jeho vliv na ženy
Studie zkoumala premenstruační syndrom (PMS), jehož prevalence dosahuje až 52,2 % u některých populací. PMS je komplexní stav, který může negativně ovlivnit nejen fyzické, ale i psychické zdraví jedinců. Přestože patofyziologie PMS není zcela objasněna, předpokládá se, že zánět a oxidační stres hrají v jeho vzniku klíčovou roli.

Molekulární vodík jako potenciální léčba PMS
Molekulární vodík má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které mohou být užitečné při léčbě PMS. Molekulární vodík byl proto navržen jako možná léčba nervosvalových poruch, kardiometabolických onemocnění a dokonce i některých typů rakoviny. Jeho schopnost neutralizovat reaktivní formy kyslíku a dusíku bez ovlivnění prospěšných forem ho činí atraktivním kandidátem pro komplementární terapii PMS.

Studie a její výsledky
Studie sledovala 65 žen s PMS, které byly rozděleny do dvou skupin: jedna skupina konzumovala vodíkovou vodu, zatímco druhá skupina pila běžnou vodu jako placebo. Výsledky ukázaly, že skupina konzumující vodíkovou vodu měla výrazně nižší závažnost příznaků PMS a vyšší kvalitu života ve srovnání s placebem. Studie tak poskytuje podporu pro použití vodíkové vody jako komplementární terapie PMS.

Závěr a význam studie
Konzumace vodíkové vody před menstruací může být účinným způsobem, jak zmírnit premenstruační příznaky a zlepšit kvalitu života žen s PMS. Tato zjištění mají potenciál změnit přístup k léčbě tohoto rozšířeného zdravotního problému a otevírají dveře k dalšímu výzkumu v oblasti komplementární medicíny.

Plně certifikovaná vodíková voda z Beskyd
Pokud máte zájem vyzkoušet vodu bohatou na vodík, dopřejte si například osvěžující vodu z Beskyd obohacenou Molekulárním Vodíkem® H2 Premium vodíkovou vodu, která má všechny potřebné certifikace. A kromě toho, že přispívá k potlačení zánětů, také pomáhá zlepšit fyzický výkon a urychlit rekonvalescenci.

zdroj: BMC Woman's Health