Každý den se kolem nás odehrávají miliardy přírodních reakcí, z nichž některé jsou základem našeho fungování. Xiangqun Zeng, profesorka na katedře chemického a biologického inženýrství a chemie na státní univerzitě v Missouri, přináší revoluční přístup k využití těchto přirozených jevů pro technologický pokrok.

Xiangqun Zeng se zaměřuje na vývoj senzorů nové generace, které simulují fungování lidských smyslů. Její cílem je vytvořit zařízení schopné nepřetržitě a v reálném čase měřit molekuly, podobně jako to činíme my lidé se svými smysly. Tento přístup by mohl vést k vytvoření inteligentních senzorů s širším spektrem aplikací.

Transformace vodíku: čistá energie a bezpečnost

Zeng se neomezuje pouze na teorii. Snaží se aplikovat své poznatky na konkrétní problémy, jako je využití vodíku jako čisté energie. Zatímco stávající senzory mohou detekovat vodík v relativně nízkých koncentracích, Zeng se snaží vyvinout senzory schopné detekovat ho na úrovni mnohem nižší, což je klíčové pro bezpečnou výrobu a využití vodíku.

Monitorování emisí skleníkových plynů: klíč k pochopení klimatu

Dalším významným projektem profesorky Zengové je vývoj zařízení pro nepřetržité monitorování emisí skleníkových plynů z arktické půdy. Tato technologie poskytuje v reálném čase důležitá data o emisích, což umožňuje lepší porozumění změnám klimatu a informovanější rozhodování v oblasti ochrany životního prostředí.

Inovace v zdravotní péči: senzorová zařízení pro personalizovanou léčbu

Zeng rovněž uplatňuje své poznatky v oblasti zdravotní péče. Jejím cílem je vyvinout senzorová zařízení, která umožní nepřetržité monitorování klíčových biomarkerů a personalizovanou léčbu. Tímto způsobem se snaží přinášet inovace do oblasti diagnostiky a terapie.

Ambiciózní plány na budoucnost

Profesorka Zengová je odhodlaná využít svůj potenciál a zapojit se do spolupráce s dalšími vědci a institucemi. Vnímá Missouri jako ideální místo pro rozvoj svých nápadů a kreativity a těší se na možnost mít větší vliv v oblasti vědeckého výzkumu a inovací.

Podpora vědeckého výzkumu

Její práci podporují renomované instituce jako Národní ústavy zdraví a Národní vědecká nadace, což jí umožňuje realizovat své ambiciózní projekty. Její dosavadní úspěchy v oblasti výzkumu a vydávání patentů ji řadí mezi přední osobnosti v oblasti vědeckého pokroku.

zdroj - University of Missouri

foto - zdroj - University of Missouri