Vodíkové léčbě s kolegy věnoval přes 2 tisíce publikovaných článků a stále je mnoho oblastí, ve kterých chce japonský profesor biomedicíny dále bádat. Prof. Shigeo Ohta, Ph.D. mluví o vodíku s nadšením, protože ví, jak moc může pomoci lidem nemocným, ale i v běžném životě. A s úsměvem dodává, že díky užívání vodíku má stále spoustu energie na práci a k tomu si ještě může dát i pár skleniček vína bez nepříjemných následků.

Pane profesore, v roce 2007 publikoval renomovaný vědecký časopis Nature Medicine váš článek, který odstartoval celosvětový zájem o významné blahodárné účinky molekulárního vodíku na lidské zdraví. Mohl byste našim čtenářům stručně a laicky pokud možno srozumitelně objasnit, co nového jste tehdy objevil?

V tomto článku a také v následujících článcích já a moji spolupracující kolegové dokazujeme, že molekulární vodík je pro zdraví člověka, žijícího v moderní civilizaci, skutečně mimořádně prospěšný. Nejenže dělá život člověka zdravějším, ale je i účinným prvkem tzv. ́anti-aging ́ medicíny, jinými slovy medicíny proti stárnutí. Molekulární vodík totiž selektivně neutralizuje vyloženě škodlivé volné radikály a kyselé metabolity, kupříkladu kyselinu mléčnou. Chrání tak zásadním způsobem buňky lidského těla. Článek v Nature Medicine podtrhuje na prvním místě to, že molekulární vodík je nejen silným antioxidantem, ale hlavně selektivním antioxidantem.

Můžete uvést nějaký příklad kladného působení volných radikálů?

Například po tělesné námaze volné radikály člověka „posilují“, protože v buňce působí jako poslové informací, jak se má buňka přizpůsobit novým podmínkám – tedy adaptovat se. A proto je také fyzické cvičení pro tělo zdravé. Kdybychom ale všechny reaktivní formy kyslíku odstranili, vlastně bychom si uškodili, protože pro některé děje, jako pro zmiňovanou adaptaci, jsou reaktivní formy kyslíku v organismu zcela nezbytné. A tady právě nastupuje role vodíku, protože molekuly H2 dokážou selektivně (výběrově, pozn. red.) – což je to klíčové slovo – likvidovat pouze ty nejtoxičtější složky. A v tom spočívá hlavní princip nové vodíkové terapie. Kromě antioxidačních účinků působí ale molekulární vodík v lidském těle i protizánětlivě.

Co konkrétně z toho vyplývá pro jeho využití ve zdravotnictví?

Vyplývá z toho, že H2 byl třeba velice užitečný při pandemii covidu-19. U tohoto viru je hlavní příčinou smrti pacientů postižení plic způsobené silně zánětlivou reakcí na virus. A molekuly vodíku působí protizánětlivě: tlumí přehnanou odpověď našeho imunitního systému a u pacienta urychlí regeneraci tkáně, což umožní jeho rychlejší uzdravení a rehabilitaci. K dalším užitečným funkcím vodíku patří aktivace energetického metabolismu v těle, H2 odstraňuje únavu a zabraňuje stárnutí buněk, již víme, že H2 zefektivňuje lázeňské procedury, zvyšuje fyzickou a duševní kondici, urychluje regeneraci po pohybové aktivitě a kvůli zpomalování stárnutí buněk vodík využívají lidé i v kosmetice.

Co víte o vedlejších účincích vodíkové terapie, jež se často prezentuje jako zázračná?

Do dnešního dne nebyl žádný vedlejší účinek vodíkové terapie prokázán, i když o jednom nepřímém vedlejším účinku bych asi věděl: více si vychutnáváme víno. Když totiž ráno chodíme do práce, už si nemusíme dělat starosti s tím, že jsme večer vypili hodně vína – voda obohacená vodíkem, kterou jsme večer k tomu vínu nebo i ráno pili, totiž pomáhá organismu proti ranním bolestem hlavy, tedy brání kocovině. Další vedlejší účinek, který bych možná zmínil, je, že člověk s přidaným vodíkem příliš mnoho pracuje, je prostě aktivnější. Moje doporučení tedy zní: Při zvýšené konzumaci molekulárního vodíku příliš nepracujte. (smích)

V jakých částech těla ten „přidaný“ vodík působí?

Když pijete vodíkovou vodu, působí nejprve v žaludku a střevech, odkud putuje do jater. Tam je kvůli léčebným účinkům důležité, aby vodík působil alespoň hodinu, než je krevním řečištěm roznášený po celém těle. Pokud si dáváte nějaký H2 zábal nebo vodíkovou lázeň, molekulární vodík prostupuje díky své malé velikosti lidskou kůží už během deseti minut.

Kde vidíte v roce 2023 potenciál molekulárního vodíku?

Určitě bude vodík kvůli svým léčebným účinkům dál oslovovat pacienty – vždyť jedna molekula toho dokáže hodně. O vodík se ale budou zajímat i lidé, kteří chtějí žít zdravě, takže pokud mluvíme o zdravotnictví, molekulární vodík má potenciál pro terapii i prevenci a obojí bude pro společnost představovat ekonomické výhody. Farmaceutické společnosti v jeho univerzální léčivé schopnosti příliš nevěří, ale naštěstí to pro všechny firmy neplatí, a dokonce vznikají i projekty vodíkových měst, které už počítají jak s terapeutickým, tak i zemědělským využitím vodíku, a to zrovna tady u vás v České republice, společnost H2 Global Group, pod vedením Davida Maršálka. A proto jsem tady, protože toho chci být součástí!

 

Japonský biochemik a otec vodíkové biomedicíny profesor Shigeo Ohta navštívil na přelomu ledna a února Česko. Viceprezident pro výzkum, vývoj a vzdělávání H2 Global Group byl čestným hostem při představení prvního českého vodíkového kola, během svého pobytu se také seznámil s dalšími odborníky z řad vědců, lékařů, ale i novinářů, kteří jsou stejně jako on nadšení z účinků molekulárního vodíku. Průvodcem mu byl president společnosti David Maršálek.

Na Univerzitě Palackého v Olomouci se Prof. Shigeo Ohta, Ph.D. setkal s doc. Michalem Botkem z Fakulty tělesné kultury, kde se o působení vodíku zajímají už několik let.

Odborná přednáška na Centrum experimentální medicíny Slovenské Akademie Věd – Ústav pro výzkum srdce, Bratislava. Tým Prof. Jana Slezáka, Ph.D., DrSc.