V nedávném vývoji v sektoru čisté energie získává pozornost méně diskutovaná metoda výroby vodíku, známá jako tyrkysový vodík. Tato metoda zahrnuje pyrolýzu metanu, proces, který přeměňuje metan na vodík a pevný uhlík tím, že jej zahřívá v nepřítomnosti kyslíku. Jak svět zkoumá alternativy pro budování udržitelné vodíkové ekonomiky, roste atraktivita tyrkysového vodíku díky jeho potenciální cenové efektivitě a efektivitě ve srovnání s dalšími metodami výroby vodíku.

Výroba tyrkysového vodíku není novou technologií; je známa již desítky let, ale nyní zažívá obnovený zájem. Klíčovou výhodou procesu je, že nevytváří plynný oxid uhličitý, což je významný přínos oproti tradičnějšímu výrobě blue vodíku pomocí parního reformingu metanu (SMR) s zachycením uhlíku.

Francouzská energetická společnost Engie se vyprofilovala jako významný zastánce této technologie. Didier Holleaux, výkonný viceprezident společnosti Engie, zdůraznil význam diverzifikace zdrojů výroby vodíku během svého projevu na konferenci CERAWeek by S&P Global v Houstonu. Podle Holleauxe je spoléhání na jeden typ vodíku méně proveditelné než rozvoj spektra barev vodíku, z nichž každá má jedinečné výhody a aplikace.

Engie již investovala do několika společností specializujících se na tyrkysový vodík, včetně společnosti C-Zero se sídlem v Kalifornii. C-Zero využívá unikátní proces termokatalýzy pro pyrolýzu metanu, čímž se staví do čela hnutí tyrkysového vodíku. Zapojení Engie do těchto projektů podtrhuje její závazek ke snižování emisí uhlíku prostřednictvím inovativních technologií.

Technologie také těží z široké škály podporovatelů, od klimaticky orientovaných filantropických fondů po hlavní ropné společnosti. I když zelený vodík zůstává oblíbený mezi environmentálně zaměřenými skupinami kvůli jeho obnovitelným metodám výroby, tyrskysový vodík nabízí kompromis tím, že potenciálně umožňuje škálovatelnější a cenově efektivnější řešení bez velké závislosti na obnovitelných zdrojích.

Například kanadská firma Aurora Hydrogen přilákala značné investice od průmyslových gigantů jako Chevron a Shell, stejně jako od venture kapitálových firem a kanadské federální vlády. Mikrovlnná pyrolýza, kterou Aurora využívá, a její nadcházející pilotní projekt v Edmontonu na komerční úrovni, zdůrazňují rostoucí životaschopnost a zájem o tyrkysový vodík.

Jak diskuse o čistém vodíku pokračuje, vznik tyrkysového vodíku jako životaschopné možnosti by mohl hrát klíčovou roli při překonávání mezery mezi stávajícími zásobami zelené energie a budoucími požadavky. Vývoj a implementace této technologie by mohly být zásadní pro dosažení širších cílů dekarbonizace v různých průmyslových odvětvích.

Zdroj: Energy intelligence