Jako pohádka zní příběh koně ze stáje v Ústí nad Labem. Celý loňský rok se trápil s nemocemi a úrazy, nemohl závodit. Teď nastoupil jako úplný outsider do závodu a zcela nečekaně vyhrál! A co stálo za tím zázrakem? Molekulární vodík.

Závodní kůň Kaisertaler nastoupil v sobotu 6. května 2023 do dostihu v Německých Drážďanech jako absolutní outsider. „Je to kůň, který je v našem majetku a minulý rok pro něj nebyl zrovna úspěšný,“ popisuje jeho příběh chovatel Tomáš Prošek. „Zhruba po druhém startu nám bylo jasné, že není úplně v pořádku na to, aby mohl absolvovat další závody. Po různých vyšetřeních, při kterých bylo zjištěno astma a měsíční slepota v levém oku, jsme museli koně vyřadit z tréninku a zahájit léčbu a operaci oka. Kaisertaler do konce roku už nevyběhl.“

Kůň jevil značnou nervozitu před i po fyzickém výkonu, a tak jeho chovatelé hledali cestu, jak mu pomoci ke zklidnění i zlepšení zdraví. Až narazili na Molekulární vodík®.  

„O vodíkové terapii jsem se dozvěděl z internetu. Když jsem nabyl dostatek informací, tak jsem přemýšlel, koho bych mohl kontaktovat, abych se dozvěděl více informací, ale hlavně, zda by bylo možné aplikovat molekulární vodík na koně. Vzhledem k tomu, že jsem shlédl několik videí s docentem Michalem Botkem, tak mi nezbývalo nic jiného než zkusit kontaktovat přímo jeho. Rozhovor byl velmi přátelský a pousmál se nad tím, že budeme první v Evropě, kdo to bude chtít vyzkoušet na koních, a že tím nemáme rozhodně co zkazit, ba naopak. Podle recenzí jsem zjistil, že firma, která vyrábí nejlepší vodíkové generátory je H2 Global Group  . Navíc s Univerzitou Palackého dlouhodobě spolupracuje na výzkumech s vodíkem, a kde se domluvíme na dalších postupech, ať už k dodání přístroje nebo samotné aplikaci molekulárního vodíku koním.“

A tak začal kůň z přístroje H2 Generátor i1000 inhalovat a pít vodíkem sycenou vodu. „Po zhruba 14 dnech podávání molekulárního vodíku, jsme na něm začali pozorovat v tomto směru výraznou změnu k lepšímu. A nemohl se nám odvděčit lépe než prvním místem v jeho letošním prvním dostihu v Drážďanech,“ směje se Natalie Prošková, která má s manželem koně na starosti.

„Ve vodíkové terapii budeme určitě pokračovat a je asi jedno, jakým způsobem budeme molekulární vodík aplikovat, protože to začínáme vnímat, jako takový malý velký zázrak. Každý majitel koní sám moc dobře ví, s kolika problémy, nemocemi a podobně, se dá během roku u koně setkat a fakt je ten, že mnohdy to obnáší dlouhodobější léčení a velkou finanční zátěž. Takže pokud by byl molekulární vodík cestou nejenom k lepším úspěchům, ale především ku prospěchu zdraví koně, byl by to velký zázrak,“ dodává chovatelka.