Výzkum v Saudské Arábii dokazuje, že používání vodíkové vody pomáhá při léčbě atopické dermatitidy. Při testech se zjistilo, že vodíková voda potlačila zánět u myší s atopickým ekzémem, což vedlo ke zlepšení závažnosti onemocnění. Tento fakt ukazuje na značný terapeutický potenciál vodíkové vody v léčbě atopické dermatitidy.

Atopická dermatitida, neboli atopický ekzém, je geneticky dané imunitní onemocnění, které se projevuje na kůži. Jde o velice častou nemoc, kterou trpí až 20 % dětí a zhruba 6 % dospělých. U nás v České republice se onemocnění týká asi 10 % obyvatel.

Spolu s alergickým astmatem, sennou rýmou, alergickou rýmou a celiakií (alergií na lepek) patří do skupiny dědičných atopických onemocnění.

Atopický ekzém je zánětlivé kožní onemocnění projevující se suchou pokožkou, zarudnutím, zduřením a svěděním. Může také přejít i do formy mokvajících pupínků, kde je riziko zanesení infekce podstatně vyšší. Atopická dermatitida se většinou poprvé objeví již v kojeneckém věku, ale v dospělosti vymizí.

Příznaky se liší podle toho, v jaké formě se ekzém vyskytuje. Mezi základní formy patří:

  • Kojenecká forma atopického ekzému – většinou se objevuje kolem 3. měsíce od narození. Projevuje se červenými pupínky až puchýřky se šupinami nebo mokváním na tvářích, bradě, trupu, končetinách i na hlavě. Ekzém je velice svědivý a pro děti velmi nepříjemný. Kojenec je neklidný a často se probouzí ze spánku.
  • Dětská forma atopického ekzému – začíná se projevovat typickým výskytem onemocnění v loketních a podkolenních jamkách, pod hýžděmi, na rukou a na nohou. Ekzém se může projevovat od hrubé a suché pokožky přes puchýře a mokvající skvrny až po praskající šupiny. Kolem 7. roku věku dítěte se u zhruba 50 % atopický ekzém zhojí.
  • Forma atopického ekzému u dospělých – tato forma může u člověka přetrvávat z dětství nebo může vzniknout přímo v dospělosti. Místa postižení jsou podobná dětské formě, ve výjimečných případech může být postižena kůže na obličeji a krku.

Výzkum účinku vodíkové vody při léčbě atopického ekzému
Cílem této studie vědců ze Saudské Arábie bylo prozkoumat vliv vodíkové vody na závažnost atopické dermatitidy a objasnit základní patofyziologické mechanismy. Pro tuto experimentální studii byla myším s mírnou závažností atopické dermatitidy podávána buď vodíková voda nebo purifikovaná voda. Skóre závažnosti atopické dermatitidy a transepidermální ztráta vody byly vyšetřeny na začátku studie a po 4 týdnech léčby vodíkovou a purifikovanou vodou.

Výsledek? Myši léčené vodíkovou vodou po dobu 4 týdnů vykazovaly významné snížení závažnosti atopického ekzému ve srovnání s myšmi léčenými purifikovanou vodou. Podání vodíkové vody také významně zlepšilo hydrataci pokožky, snížilo svědivost a zánětlivost ve srovnání s purifikovanou vodou.

Trápí vás atopický ekzém? Zkuste vodíkovou vodu i vy!
Atopický ekzém může pořádně potrápit, ať už se jedná o vaše miminko nebo vás samotné. Svědění, bolavá, rozpraskaná kůže, špatný spánek, ale i pocit studu, že se na vás lidé jinak dívají. Zkuste pití vodíkem nasycené vody a koupele ve vodíkové vodě! Vodíkem sycenou vodu si jednoduše vyrobíte za pomocí vodíkových generátorů H2 Health & Beauty. Vybírat můžete od malých přenosných přístrojů jako je i150, který si jednoduše můžete brát s sebou i na dovolené, půjčit ho nemocné babičce nebo přenášet si ho z ložnice do obýváku. V nabídce jsou ale také vysoce výkonné přístroje nebo Generátor Profesional s patentovanou technologií s nejvyšší koncentrací vodíku na světě. Tento přístroj si jednoduše připojíte na rozvod vody u vás doma nebo v práci, čímž si vytvoříte úžasný zdroj vodíkové vody. Profesional dokáže vyrobit až neuvěřitelných 16 litrů vody denně (700 ml/min upravené vody vhodné pro přímé pití). Díky použité technologii PME je dodáván vodík v čistotě 99,99 %.

Celá studie:

https://smj.org.sa/content/38/9/928