Hydrogen Council a společnost McKinsey & Company vydaly zprávu Hydrogen Insight 2023, která poukazuje na pokračující růst investic do vodíkového hospodářství a projektů v oblasti vodíku na celém světě. Report sleduje 1 040 projektů na celém světě, které představují přibližně 230 miliard USD přímých investic v období do roku 2030.

Tento report sleduje 1 040 projektů na celém světě, které představují přibližně 230 miliard USD přímých investic v období do roku 2030. Asi polovina projektů se zaměřuje na rozsáhlé průmyslové aplikace a 20 % na mobilitu. Ze zprávy vyplýva, že v oblasti financování je na špici Severní Amerika s přislíbenými investicemi ve výši 10 miliard USD. Severní Amerika je skutečným motorem růstu: nyní se na ní podílí 30 % vyčleněných finančních prostředků a 70 % vyčleněné výroby čistého vodíku,“ komentoval situaci Bernd Heid senior partner společnosti McKinsey a zároveň uznal, že daňové úlevy snižující inflaci by mohly výrobu čistého vodíku v USA ještě urychlit. Následuje Evropa se 7 miliardami USD a Čína s 5 miliardami USD. Nárůst v Číně dosáhl za poslední rok více než 200 %.

Čeští investoři jsou konzervativní
I přesto, že čísla hovoří jasně a vodík bude neoddělitelnou součástí budoucnosti, Češi se zatím investovat do tohoto odvětví bojí. „99 % klientů za mnou s tímto požadavkem nepřijde,“ říká jeden z privátní bankéřů ve společnosti ČSOB. „To jedno procento jsou ti, kteří o tom už něco ví a chtějí investici do konkrétní firmy, které věří.“

Nutno dodat, že banky zatím ani vodíkové technologie a možnost investic nenabízejí ve svých portfoliích. „ČSOB Investiční společnost, která pro nás dělá podílové fondy, zatím žádný fond zaměřený na vodík nemá, protože by na to asi nebyl dostatečný počet zájemců,“ míní bankéř a dodává, že jedinou možností je obrátit se na brokera s akciemi s konkrétním požadavkem, nebo investovat přímo do dluhopisů konkrétních společností.

Do čeho investovat? Do toho, co roste!
Jednou z takových firem, která velmi zajímavé investice do vodíku nabízí, je H2 Investment. Dceřiná společnost H2 Global Group, české společnosti, která se za posledních 5 let stala světovým lídrem na poli vodíkových technologií v oblasti zdraví a krásy, lázeňství, sportu, zemědělství a nebo chovatelství, nabízí až 15% zhodnocení za rok při investici na 4 roky. „Naše skupina těží z dlouholetých zkušeností svých dceřiných firem a svými aktivitami se pohybuje v oborech medicíny, biomedicíny, biotechnologie, biochemie, kosmetiky a potravinářství. Novými směry jsou také oblasti vodíková mobilita a energetika,“ říká viceprezident pro investice společnosti Květoslav Chytil.

„Našim cílem je zařazení molekulárního vodíku jako účinné látky do běžného života lidí, ale i korporátní a zdravotnické sféry, po vzoru japonského modelu, kde je molekulární vodík v podobě inhalační terapie a obohacené vody již schválen ministerstvem zdravotnictví, práce a sociálních věcí jako zdravotnický prostředek pro použití ve zdravotnictví. Úspěchy naší firma raketově rostou, čehož si všiml i prestižní magazín Forbes, který v létě 2022 společnost H2 Global Group mezi TOP 10 startupů ze Severní Moravy,“ vysvětluje Chytil, proč se do vodíkových technologií mimo energetiku a těžký průmysl vyplatí investovat. Více na webu H2investment.group