Narodil se v Pardubicích, po absolvování činoherního herectví na brněnském JAMU získal první velké divadelní angažmá v Ostravě.  Za deset let, která tady strávil, úspěchem ztvárnil na čtyři desítky výrazných divadelních rolí. Nyní se do Ostravy vrací za přáteli nebo pracovně jako nyní, kdy si zahrál na oblíbených Shakespearovských slavnostech. Mezi přípravami a starostí o rodinu stihl i dvě vodíkové terapie v dentální klinice AJNA.

Nyní jste v Ostravě v rámci Shakespearovských slavnostní, ale v Ostravě bylo taky Vaše první herecké angažmá v Divadle Petra Bezruče. Co pro Vás Ostrava znamená? Jak na ni vzpomínáte?
Ostrava pro mě znamenala zpočátku jednu velkou depresi. Do nástupu do Divadla Petra Bezruče jsem nikdy v Ostravě nebyl. Musel jsem si zvykat na tamní industriál, syrovost, neuhlazenost, úplně jinou sociální skladbu apod. Ted už Ostravu miluju, člověk musí poznat, že právě v těchto aspektech je její jedinečné kouzlo... ale musíte do něj proniknout. Samozřejmě mám Ostravu spjatou s mými divadelními začátky, dostal jsem u Bezručů ohromnou šanci proniknout do divadelního - potažmo hereckého - povědomí a myslím, že se mi to povedlo. Zahrál jsem si zde nespočetnou rozmanitou škálu nádherných rolí. Rolí, o kterých sní spousta herců, ale většina se jich nikdy nedotkne – Oněgin, Cyrano, Macbeth, Versinin atd. Měl jsem v tomto ohromné štěstí.  Na Ostravu tedy vzpomínám s láskou, mám zde spoustu přátel, rád se do ní vracím.

Tomáš Dastlík jako Evžen Oněgin v dobách, kdy hrál v Divadle Petra Bezruče v Ostravě

Měl jste v Ostravě nějaké oblíbené místo nebo máte dosud?
Takhle jsem si ji nikdy nediverzifikoval... nemám. Vnímám ji jako jeden – opravdu jedinečný – celek. Jen mě teď mrzí ta vylidněnost v centru.

O prázdninách jsou divadla zavřená, jak vypadá Vaše léto?
Napůl pracovní – viz Shakespearky – a napůl rodinně, i když ještě nevíme, kam zavítáme. Už jsem byl s rodinkou v červnu v Řecku na ostrově Kos. Tam jsme bydleli u mé bývalé přítelkyně, která pochází právě z Ostravy, a nakonec se provdala za Řeka. Jsme všichni takoví rodinní přátelé.  A určitě se podíváme do Pardubic k nám na chatu. Já pocházím z Pardubic.

A jak je to vlastně se seriály? Mají taky v létě přestávku v natáčení? Téměř 10 let jste byl výraznou součástí nováckého seriálu Ulice. Na co se těšíte v nadcházející sezóně?
Ano i dlouhodobé seriály mají většinou prázdninovou pauzu, trvající zpravidla od července do půlky srpna. Diváci mě můžou vidět v jiných seriálových projektech. Např. v červnu jsem točil v Chorvatsku.  V rámci připravované komediální krimi série Dobro došli jsem ztvárnil – světe div se - postavu Vinnetoua... nebudu prozrazovat víc. Jinak na podzim mě čeká hlavní role ve filmu režiséra Jiřího Diviše a hrát bych měl i v připravovaném projektu producenta Petra Šámala.

Téměř 10 let hrál Tomáš Dastlík v oblíbeném nováckém seriálu Ulice

V září budete pokračovat také ve svém angažmá v Divadle na Vinohradech. V jakých rolích Vás můžeme vidět?
Pokud chcete vidět přímo mě, přijďte na představení Je třeba zabít Sekala, či Fuente Ovejuna obojí pod režisérskou taktovkou Pavla Kheka.

Chystáte nějakou premiéru?
Chystáme jich opět 6, jako každou sezónu. Tato sezóna však bude výjimečná v tom, že začne ohromná rekonstrukce Divadla na Vinohradech a my budeme kočovat po různých divadelních prostorách po celé Praze. Dokonce se zdá, že budeme hrát i následující letní prázdniny a volno bude až v září. Uvidíme. 

Co pro Vás znamená relax, odpočinek? Dokážete jen tak "nic-nedělat" nebo máte radši aktivní odpočinek?
Dokážu, jsem v zásadě dost válecí typ, ale to není dobře (smích). Snažím se tomu čelit. Ono taky s dvěma malými kluky vás to donutí. Jinak celoživotně sportuji, rybařím. Moje žena mě naučila mít rád výlety, přírodu... jsem i za to vděčný.

Tomáš Dastlík v Divadle na Vinohradech

V Ostravě jste měl možnost vyzkoušet v Dentální klinice AJNA Vodíkovou terapii. Co na to říkáte? Jak jste se po terapii cítil?
Zatím jsem byl pouze na dvou sezeních. Dal jsem si pár doušků vodíkové vody, inhaloval a měl na pár minut i "vodíkové brýle". Zdál jsem se být odpočatý a je pravda, že když jsem šel po té druhé terapii cvičit do fitka, jako bych měl více energie. Myslím si, že u této terapie je potřebná dlouhodobost a pravidelnost.

Měl jste možnost vyzkoušet i další produkty s vodíkem?
Zatím nikoliv. 

Doporučil byste vodíkovou terapii ostatním?
Ano, zkusit se má všechno!  

Tomáš Dastlík si užíval relax při vodíkové terapii v Dentální klinice AJNA, kde si ji může z přístrojů H2 Medical vyzkoušet úplně každý