Fakt, že vodík v těle působí protizánětlivě, už je poměrně známý. Čínští vědci ale šli ještě dál. Využili implantáty na bázi nanotechnologií k dodávání vodíku do těla. Metoda by mohla pomoci při problémech souvisejících se stárnutím a nemocemi, jako je Alzheimerova choroba.

Stárnutí a některé nemoci jsou často spojovány s procesem zvaným buněčná senescence neboli biologické stárnutí, kdy se buňky přestávají dělit a uvolňují zánětlivé látky.

„Mikroprostředí senescence, které způsobuje přetrvávající zánět a ztrátu vnitřních regeneračních schopností, je hlavní překážkou účinné obnovy tkání u starších osob,“ napsali vědci.

To vytváří tělesné prostředí, které brání obnově tkání, urychluje stárnutí a může vést k problémům s kostmi u starších osob, což ztěžuje hojení zlomenin.

Stávající léky vyvinuté vědci k zastavení buněčné senescence však mají svá omezení, způsobují vedlejší účinky a mají omezenou účinnost. Zajímavé je, že molekuly vodíku se díky své schopnosti neutralizovat škodlivé radikály ukázaly jako slibná, bezpečná a širokospektrální protizánětlivá látka.

Průsečík nanotechnologie a vodíkové terapie

Malý, ale výkonný implantát dodává vodík mnohem lépe, než je obvyklé, podobně jako pití vody bohaté na vodík nebo vdechování plynného vodíku. Pohání přísun vodíku neuvěřitelně rychle – až 40tisíckrát účinněji než běžné metody.

Malý implantát je důmyslně navržen tak, aby uvolňoval vodík soustavně po dobu jednoho týdne.

Tým provedl předklinické testy na laboratorních myších starých 24 měsíců, což odpovídá 70letému člověku. Implantát, který působí jako katalyzátor, prokázal účinnost při obnově kostí, ale měl také výsledky při omlazování buněk.

Nový přístup změnil buněčnou infrastrukturu, snížil zánět a zlepšil fungování buněk. Objev dává podle vědců naději na boj s problémy, které přicházejí se stárnutím, a je velkým krokem vpřed při hledání nových léčebných postupů.

Pokud i vy chcete vyzkoušet přelomové účinky molekulárního vodíku na svůj organismus, vyberte si některý z produktů, které jsou exkluzivně k dispozici na webu H2world.store. Najdete tam také H2 PREMIUM Vodíkovou vodu - první českou balenou vodíkovou vodu s mimořádně vysokou dávku molekulárního vodíku.

Studie, na které se podílela šanghajská univerzita Jiao Tong, byla zveřejněna v časopise Nature Communications.