V Kriftu u Kremsmünsteru uvedli do provozu první zařízení na výrobu vodíku elektrolýzou z metanu v Rakousku. Díky této perspektivní klimatické technologii se bude metan (zemní plyn) štěpit na vodík a vysoce čistý pevný uhlík pomocí solární energie, a to bez emisí CO2. Tato ekologicky šetrná energetická a surovinová inovace poskytuje nejen skladovatelný a klimaticky neutrální vodík, ale také v současnosti nedostatkovou surovinu "pevný uhlík" pro zemědělství a různé průmyslové aplikace.

Energetické údolí RAG v Kriftu u Kremsmünsteru v Horní Rakousku je prvním se 100% ekologickým zásobováním energiemi, není divu, že právě tady byl zpuštěn provoz inovativní klimatické technologie "Methan-Elektrolyse" pro ekologické zásobování surovinami bez emisí CO2.

„Ochrana klimatu je jedním z hlavních úkolů naší generace. Naše cíle jsou ambiciózní: do roku 2030 100 % elektřiny z obnovitelných zdrojů v Rakousku a z Rakouska a do roku 2040 klimatická neutralita v Rakousku – o deset let dříve než v EU,“ sdílel své ambice rakouský ministr hornictví Magnus Brunner. „Abychom těchto klimatických cílů dosáhli, potřebujeme investice, inovace a spolupráci. Nesmíme se zaměřit pouze na několik technologií, ale musíme zůstat technologiím otevření. RAG se svým prvním demonstračním zařízením v Rakousku, které využívá zemní plyn bez emisí CO2 k výrobě vodíku a pevného, elementárního uhlíku, se zaměřuje právě na tuto technologickou otevřenost, která je tak naléhavě potřebná. Vodík významně přispívá k celoroční bezpečnosti zásobování – získaný vysoce kvalitní uhlík je zároveň cennou surovinou pro zemědělství, baterie, počítačové čipy a uhlíková vlákna. Situace, která je výhodná pro klima i lokalitu!"

Tuto inovativní klimatickou technologii vyvinula německá společnost Graforce a společnost RAG ji poprvé v Rakousku implementuje a optimalizuje v průmyslovém měřítku.

Vyrobený vodík může být následně sezónně skladován v systémech skladování energie RAG, jako je "podzemní sluneční sklad" v Pilsbachu a Gampernu, nebo používán jako průmyslový vodík. V kogenerační elektrárně RAG H2 Krift u Kremsmünsteru, první 100% vodíkové elektrárně v Rakousku, se tento klimaticky neutrální vodík využívá pro zásobování lokality elektřinou a teplem. V nadcházejících zimách mohou být energetické přebytky využity také k zásobování až 800 domácností ekologickým dálkovým vytápěním a ekologickou elektřinou v regionu Kremsmünster.

Popis unikátního rozkladu metanu na vodík a pevný uhlík technologií od společnosti Graforce. Zdroj: Graforce

Pevný uhlík: Zázračný materiál
V důsledku intenzivního zemědělského využívání v posledních desetiletích se až 50 % uhlíku v půdě ztratilo v důsledku eroze nebo ztráty humusu. Změna klimatu přidává další problémy, např. dlouhá období sucha. Využití pevného uhlíku z elektrolýzy metanu nabízí velký potenciál pro zlepšení kvality půdy, a tím i pro udržitelné zajištění zemědělské produkce. V opačném případě hrozí v příštích desetiletích masivní neúroda, a tím i ohrožení potravinové bezpečnosti. Jejich výsledky z několika skleníkových a polních pokusů ukazují, že uhlík zlepšuje dostupnost živin pro rostliny a jejich odolnost vůči stresu ze sucha. Přidáním zbytků bohatých na živiny (např. kompostu nebo hnoje) lze také vytvořit cenné hnojivo. V další sérii pokusů bude rozšířen vliv na různé typy půd a další plodiny s ohledem na současné a očekávané změny klimatu. Díky těmto slibným výsledkům výzkumu hodlají nyní společnosti RAG a RWA (Raiffeisen Ware Austria) zintenzivnit dosavadní spolupráci, zejména v oblasti vývoje produktů.

"Vzhledem k současným a nadcházejícím výzvám globálních změn a globálního oteplování může uhlík z "Methan-Elektrolyse" významně přispět k zajištění kvality půdy a zemědělské produkce," zdůrazňuje Markus Puschenreiter z Univerzity přírodních zdrojů a věd o životě ve Vídni.

Kromě toho je pevný uhlík cennou surovinou pro udržitelnou výrobu stavebních konstrukcí, baterií, počítačových čipů, uhlíkových vláken a výrobu materiálů na bázi uhlíku. Ty se používají v mnoha průmyslových odvětvích, jako je lékařská technika, letectví a kosmonautika, sport a volný čas nebo high-tech průmysl.

V současné době se této klíčové oblasti výzkumu věnuje přibližně 120 vědců z univerzity Montanuniversität v Leobenu. Od roku 2022 jsou četné aktivity na 25 katedrách centrálně koordinovány ve strategické klíčové výzkumné oblasti "Vodík a uhlík".

Zdroj: RAG Austria