Německý dopravce Rheinbahn Düsseldorf objednal deset vodíkových autobusů Solaris Urbino 12. Polský výrobce dodá vozidla do Düsseldorfu v roce 2025. Nejpozději o deset let později chce město dosáhnout klimatické neutrality. Objednané autobusy budou poháněny zeleným vodíkem vyrobeným výhradně z obnovitelné elektřiny.

„Solaris neustále podporuje udržitelnou dopravu nabídkou nejširší řady vozidel s nulovými emisemi. Naše partnerství s Düsseldorfem sahá až do roku 2005 a zahrnovalo mimo jiné nákupy elektrobusů. Jsem velmi rád, že naše vodíkové autobusy budou již v příštím roce sloužit také obyvatelům Düsseldorfu coby součást městské hromadné dopravy,“ řekl Olivier Michard, člen představenstva Solaris pro prodej a marketing.

Dvanáctimetrové vodíkové autobusy budou vybaveny technologicky vyspělým vodíkovým palivovým článkem Ballard o výkonu 70 kW, který bude podporován bateriemi Solaris High Power. Autobus bude také vybaven širokou škálou systémů vyhovujících požadavkům GSR2, které cestujícím a řidičům poskytnou nejvyšší úroveň bezpečnosti.

Značka Solaris a její autobusy na vodíkový pohon získávají na německém trhu na popularitě. Jen během několika posledních měsíců firma získala nové objednávky mimo jiné z Hamburku, Frankfurtu, Kolína nad Rýnem, Duisburgu a Gross Gerau. Celkový počet dosud dodaných nebo objednaných autobusů Solaris na vodíkový pohon již přesáhl 700 kusů.

Text a foto zdroj: Solaris Bus & Coach