Vodíková vozidla, ale taky elektrické hybridy nebo třeba hybridy na biopaliva. Inovativní vozy se postaví na start lednové Rallye Dakar v nové soutěži Mission 1000. Toyota spolu s dalšími japonskými výrobci nasadí do drsného klání malý vodíkový vůz s označením HySE-X1.

Vozidlo vyvinulo výzkumné sdružení HySE (Hydrogen Small mobility Engine technology), jehož členy jsou vedle Toyoty skupina Kawasaki, Suzuki Motor, Honda Motor a Yamaha Motor.

Vůz HySE-X1 je postavený na podvozku od belgické firmy Overdrive Racing, který má upravené uspořádání pro použití vodíku, tedy zejména palivovou nádrž a systém přívodu paliva. Pohání jej vodíkový 16ventilový kapalinou chlazený přeplňovaný čtyřválcový motor DOHC pro motocykly o objemu 998 cm³, které HySE v současnosti využívá ve svých výzkumných aktivitách.

Vůz o délce 3,53 metru váží přibližně 1 500 kg. „Účast na Rallye Dakar je pro nás způsob, jak prezentovat výsledky našeho výzkumu a jak můžeme identifikovat potenciální problémy a zdokonalit naši technologii,“ uvedl předseda HySE a výkonný ředitel pro technický výzkum Yamahy Kenji Komatsu.

Mise 1000 je novou součástí Dakaru, který se bude konat v Saúdské Arábii od 5. do 19. ledna 2024. Jde o aktivitu zaměřenou směrem k vývoji nové generace uhlíkově neutrálních technologií pohonu. Vozy v této kategorii včetně HySE-X1 budou jezdit v jedněch z nejdrsnějších podmínek v rámci motoristického sportu. „Doufáme, že nás diváci během závodu budou sledovat a fandit nám,“ doplnil Kenji Komatsu.

Maketa vozu HySE-X1 se bude rovněž vystavovat na tokijské výstavě Japan Mobility Show na stánku Motorsports Program.

zdroj: global.toyota

foto - zdroj: global.toyota