Na cestách kolem Kopřivnice na Novojičínsku bude možné vidět prototyp nákladního auta Tatra. Konstruktéři slavné automobilky dokončují vůz na vodíkový pohon.  Do výroby by se mohl dostat do roku 2026. Problémem je zatím jeho vysoká cena.

„Vývoj vodíkové Tatry je teď ve fázi, kdy se připravuje stavba prototypu. Dodávané díly, baterka, trakční elektromotor, lahve, všechno už máme v naší partnerské firmě Devinn, tam se testují a my v Tatře začínáme kompletovat podvozek tak, abychom někdy v červenci, srpnu mohli začít instalovat technologie do vozidla a postupně ho zprovozňovat," řekl na konferenci Národního strojírenského klastru v Ostravě ředitel výzkumu a vývoje automobilky Tatra Trucks Radomír Smolka.

Nová vodíková Tatra by měla stát na osvědčeném podvozku a být doplněna o nejnovější technologie. Na vývoji vozu automobilka spolupracuje s několika českými výzkumnými organizacemi a vysokoškolskými pracovišti v čele s Ústavem jaderného výzkumu Řež. Firma Devinn z Jablonce nad Nisou se zabývá vývojem vodíkových technologií.

„Náš optimistický plán je, že v říjnu začneme jezdit u nás v Tatře na polygonu, zprovozníme základní systémy, primárně jako bateriové elektrické vozidlo, nainstalujeme palivové články a následně začnou chlapi v Devinnu ladit systémy. Pak se vozidlo převeze do Jablonce, kde se doladí vodíkové technologie," uvedl ředitel. Pak by začalo intenzivní testování vozu na polygonu v Tatře a u vybraných partnerů.

Paralelně s vodíkovým vozem běží i vývoj a stavba prototypů dalších aut, bateriových i různých dalších kombinací. Radomír Smolka uznává, že se s během stavby vozu mnohé naučili a vůz bude určitě výjimečný. Problémem je však stále vysoká cena.  Ceny klasických bateriových těžkých nákladních vozidel se podle něj pohybují zhruba na úrovni trojnásobné ceny vozidel se spalovacími motory. „Kombinace s palivovými články je z toho pohledu asi ta nejdražší, takže se bavíme až o pětinásobku - šestinásobku ceny běžného spalovacího motoru. Já říkám, že bez brutální podpory státu a dotačních pobídek, případně úlev zákazníků, je to v podstatě dneska pro zákazníky asi nezajímavé," řekl Smolka.

Řešením by mohlo přijít ze strany technologií baterií, které se stále vyvíjí. S tím by se mohl výrazně zmenšit i chladící systém. „Předpokládáme, že z pohledu mechanické zástavby do toho určitě sáhneme, než to přijde do výroby. Nicméně z pohledu řídicího systému, z pohledu takového toho poznání nových typů pohonů a kombinací se principiálně v zásadě nic nezmění," uzavřel za Tatru Radomír Smolka.