Městské vodíkové lázně. Ordinace s vodíkovými procedurami. Ozdravovny pro děti s kožními a respiračními onemocněními, pro lidi v rekonvalescenci. Vodíkové rehabilitační centrum. Vodíková kavárna s barem. Městská vodíková kola. Vodík jako běžná součást života Ostravanů, ale i občanů dalších měst po celém světě. To je vize, kterou prezident společnosti H2 Global Group David Maršálek mění na skutečnost.

„Během posledních několika let, kdy je společnost na trhu, se stala světovým lídrem a průkopníkem na poli vodíkových technologií pro zdravotnictví, lázeňství, wellness a krásu, zemědělství a chovatelství. Nyní chceme naše know-how dostat do běžného života lidí nejen v Ostravě,” popisuje současné kroky firmy Maršálek. Právě v Ostravě ve spolupráci s odborníky z mnoha oblasti vznikly první generátory molekulárního vodíku společně s dalšími produkty, které jsou dnes hojně využívané nejen v českých lázních a domácnostech.

„Velkou roli sehrálo i velmi podnětné prostředí, které nám vytvořilo Moravskoslezské inovační centrum v čele s jeho ředitelem Pavlem Csankem. Podle mě je díky němu MSIC tzv. „českým Sillicon Valley“ a téměř pod jednou střechou vyrůstá jedna úspěšná firma za druhou. Teď bychom to chtěli začít Ostravě vracet.”

H2 City není podle Maršálka vize uzavřeného území realizovatelná pouze s novou moderní výstavbou. Naopak se dají využít i starší domy, brownfieldy, rodinné domy či vyloučené městské čtvrtě. Know-how společnosti se stane součástí již fungujících služeb, ordinací lékařů i běžných domácností. „Myslím si, že Ostrava je pro tento projekt perfektní. Jsou tu chytří a schopní lidé, mnoho zajímavých firem, krásné město, které bohužel dlouhodobě bojuje se špatným životním prostředím. Vodík by mohl městu pomoci k ekologizaci a přinést mu světový věhlas.”

Jedním z nedávných klíčových kroků k realizaci H2 City bylo sestrojení prvního českého elektrokola na vodíkový pohon H2 Bike. To chce nyní firma za čít vyrábět sériově. „Potřebovali jsme prostředek, kterým se budeme pohybovat po městě, a to zcela ekologicky. V době, kdy se konec běžných paliv skloňuje ve všech pádech, je naše kolo jistotou zelené dopravy, ale hlavně jednou z možností, jak vysoké nároky na ekologizaci splnit. Dalším počinem bude otevření první budovy, která bude od podlahy po střechu využívat vodíkové technologie, ať už v ordinacích, tak třeba ve vodíkovém baru nebo vodíkovém spa,” vysvětluje prezident společnosti H2 Global Group. Takových míst by mělo v Ostravě postupně přibývat. „A toto know-how už od nás chtějí dodat i jiné země a města. Proto pracujeme na standardizaci a postupně budeme připravovat nové projekty ve spolupráci s městy, ale i soukromými investory, kteří nás oslovují.“

H2 City® má nejen Ostravanům, ale celému Česku ukazovat, jak přínosný a bezpečný vodík je, jak ho zařadit do svého běžného života a mnohonásobně zlepšit jeho kvalitu. „Dáváme si za cíl snížit nemocnost zdejších dětí a přispět tak k lepší, zdravější budoucnosti,” uzavírá David Maršálek.