Tuto novou technologii, nazvanou DEKARBONIZACE VODÍKEM (oficiálně HHO technologii), může využít majitel téměř každého auta se spalovacím motorem. Ať má 30 let starou škodovku nebo třeba tři roky starého luxusního mercedesa. S její pomocí budou z motoru vašeho vozu odstraněny tuhé a polotuhé karbonové usazeniny, které se v motoru časem usazují a mohou postupem času vést k poškození různých motorových součástek. Vyčištění motoru vodíkem obnoví výkon a sílu motoru, zaručí tišší a hladší chod motoru, sníží spotřebu paliva, prodlouží životnost motoru a sníží také emise. Dekarbonizace vyčistí motor vašeho vozu bez nutnosti jeho rozebírání, za pouhých 60 minut.

Dekarbonizace vodíkem vznikla před několika málo lety jako vědecký pokus v jedné laboratoři v Americe, kdy se testoval účinek vodíku na díly v motoru,“ vysvětluje Lukáš Novotný z firmy BezKarbonu.cz , jedné z největších firem v ČR a na Slovensku, nabízejících motoristům tuto technologii. „Při vývoji prvního vodíkového automobilu Toyoty Mirai šlo totiž především o bezpečnost, a tak američtí výzkumníci vyzkoušeli účinky vodíku na starých spalovacích motorech s nájezdem 300.000 km. Když poté motory rozebrali, zjistili překvapeně, že motorové díly jsou čisté, a dokonce i celý nános karbonu je pryč. Původně totiž potřebovali pouze zjistit, zda vodík nijak nepoškodí díly v motoru... Nepoškodil – a  vodík proto poté výzkumníci vyzkoušeli i na dalších motorech různých vozů a opět se dobrali k vyčištěným dílům v motoru.

Co všechno vlastně dekarbonizace vodíkem vyčistí? Tady je výčet: svíčky, vstřikovače, spodní stranu ventilů, písty a pístní kroužky, turbodmychadlo, katalyzátor, filtr pevných částic a lambda sondy. Dekarbonizace je tak pro auto vynikající „medicínskou“ prevencí, jedním z nejlepších kroků, který můžete udělat při péči o svůj vůz.

Dekarbonizaci vodíkem může váš automobil absolvovat buď na některé z poboček BezKarbonu.cz po celé republice nebo je možné si tuto službu objednat až k Vám do firmy či domů.

Pro dekarbonizaci používáme speciální stroj, který produkuje vodíkový plyn. Ten pouštíme sáním do motoru při otáčkách 2000 rpm. Plyn tím obohatí směs a zlepší spalování. Narušuje strukturu uhlíkových usazenin, probíhá tzv. pyrolýza,“ pokračuje Lukáš Novotný. „Následně se usazeniny promění v plyn – shoří a odcházejí výfukovým systémem ven. Protože jsou plynné, nemůžou se usadit v dalších částech motoru, například v katalyzátoru, jako je tomu u chemické dekarbonizace. Naopak velmi dobře čistí i celou výfukovou soustavu. Vodíková technologie je prostě nejbezpečnější forma dekarbonizace. Čistili jsme i automobily s nájezdem přes 500 000 km, velmi zanesené, i přes 30 let staré, a zaznamenali jsme skvělé výsledky.“

 

 

Fotografie: BezKarbonu.cz