MUDr. Gabriela Hanslianová pracuje jako primářka lázeňské léčebně rehabilitační péče v Lázních Teplice nad Bečvou. Historie těchto lázní sahá až do roku 1553. Lázně jsou proslulé především špičkovou kardiorehabilitací, a to zejména v oblasti prevence vzniku srdečních a mozkových příhod. Díky spolupráci s firmou H2 Global Group nyní Lázně Teplice nad Bečvou svým pacientům a hostům nabízejí také procedury obohacené o Molekulární Vodík®.

Paní primářko, jaké je v současnosti povědomí české veřejnosti o lázeňských procedurách s molekulárním vodíkem? A jaké jsou ohlasy lázeňských hostů, kteří u vás tyto procedury absolvovali?
Mnoho našich klientů se s molekulárním vodíkem setkává poprvé přímo u nás v lázních, ať na základě doporučení lékaře, nebo jsou to sami klienti, kteří si mezi sebou sdělují dojmy z procedur. V poslední době se setkávám s postupným zaváděním vodíku i v jiných lázních, vím, že jej využívají v Janských Lázních či Slatinicích. Ohlasy jsou zpočátku poněkud rozpačité, jelikož vodík je plyn bez chuti a zápachu, tudíž během procedury nevnímáte téměř nic. Obecně se ale dá říci, že čím více je organismus vyčerpán, tím rychleji na sobě začnete pozorovat účinky vodíku.

Jak dlouho již vaše lázně molekulární vodík využívají a v jaké formě?
Vodík u nás využíváme asi 3 roky ve formě inhalací, nejčastěji u pacientů po covidu, dále u nás můžete ´ochutnat´ i netradiční formy využití vodíku – koupele celotělové, ale i částečné – ruční a nožní, vyzkoušet můžete i masáže s vodíkem. Podle našich dosavadních zkušeností vodík zvyšuje účinek tradičních lázeňských procedur. Z empirického hlediska by lázeňská léčba měla trvat 3-4 týdny, což si ale v dnešní hektické době může málokdo dovolit, proto jej využíváme zejména u samoplátců, jejichž pobyty jsou výrazně kratší.

Právě u vás probíhá zajímavá vodíková vědecká studie ve spolupráci s docentem Michalem Botkem z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. Co je cílem této studie a jsou již známy nějaké její výsledky?
Při této studii zkoumáme vliv čtyřtýdenní inhalace molekulárního vodíku na změnu funkčního stavu organismu u lázeňských pacientů trpících zánětlivými revmatickými zdravotními obtížemi. Jedná se o dvojitě zaslepenou studii, to znamená, že ani pacienti, ani doporučující lékaři, dokonce ani vědci vyhodnocující studie do poslední chvíle neví, jestli pacient inhaluje vodík, nebo vzduch. Na výsledek této studie jsem velmi zvědavá, jelikož již po ´zkoumání´ malého množství zúčastněných se jeví velice zajímavě. Myslím si, že nás tento plyn ještě v mnohém překvapí. Ale výsledek studie nemůžeme předjímat.

Z jakých typů pobytů a procedur, zahrnujících molekulární vodík, si mohou lidé vybírat ve vašich lázních v roce 2023?
Pro letošní rok jsme se rozhodli našim klientům zjednodušit výběr pobytů. Nejvíce vodíku můžete ochutnat v týdenním pobytu nazvaném Molecularia, ve kterém během jednoho týdne načerpáte energii z celotělové vířivé lázně, vířivé lázně horních nebo dolních končetin, dále vyzkoušíte i masáž molekulárním vodíkem zad a šíje a také rukou, parafín obohacený o molekulární vodík a samozřejmostí jsou každodenní inhalace vodíkem. Určitě si všechny vyjmenované procedury můžete i samostatně přikoupit k jakémukoliv pobytu.

Jak vy jako lékařka vidíte budoucnost využití molekulárního vodíku v českém zdravotnictví, lázeňství a wellness v nejbližších deseti letech?
Bude zapotřebí ještě více tuzemských studií, aby se molekulární vodík prosadil v klasické západní medicíně, možná právě lázeňství je tou správnou cestou, jak tomu napomoci. Je několik studií o zázračných vodách v Lurdech a mnohé z nich se shodují, že je to právě zvýšené množství molekulárního vodíku, které stojí za jejich věhlasností. I z našich zkušeností vyplývá, že tento prvek zvyšuje účinky našich staletími prověřených procedur, takže v dnešní uspěchané době, kdy chceme vše urychlit, věřím, že si své místo najde.

Můžeme se vás prosím na závěr zeptat: Vy sama produkty a procedury, založené na molekulárním vodíku, využíváte?
Ano, používám H2 Immunity DRINK, který má pro mě účinek obdobný jako některé proklamované energetické nápoje.

Foto zdroj: Lázně Teplice nad Bečvou