Ve své praxi se zaměřuje především na sportující děti, ale také ty, které trápí obezita. stále častěji se u dětí setkává s nemocemi, které byly dříve doménou dospělých a seniorů. „Tato onemocnění jsou obvykle velmi blízce spojena s nedostatečnou pohybovou aktivitou, konzu- mací vysoko kalorických jídel a nápojů, nedostatkem spánku a extrémně se zvyšujícím total screen timem,“ říká Dalibor Pastucha, lékař, který má pozitivní zkušenost s užitím molekulárního vodíku v praxi.

Jste dětský a tělovýchovný lékař. Co si pod pojmem tělovýchovný lékař máme představit? Kdo je váš typický pacient? 
Tělovýchovné lékařství se zabývá především preventivními prohlídkami sportovců, nejen vrcholových, výkonnostních, ale také rekreačních. Provádíme prohlídky zdravotní způsobilosti a zjišťujeme, zda u nich nedochází k poškození organismu v důsledku nadměrné zátěže. Důležitou součástí je také aplikace pohybové aktivity do terapie řady onemocnění např. obezity, vysokého krevního tlaku, cukrovky, astmatu a řady dalších. Jako pediatr se zaměřuji především na sportující děti, ale také děti s obezitou, kterým právě pohyb pomáhá s redukcí hmotnosti.

Dětem se věnujete přes 20 let. Dá se říct, že se proměnilo dětské zdraví za tu dobu? Byly ve vašich začátcích častější jiná onemocnění, než jsou nyní?
Bohužel stále častěji vídám u dětí onemocnění, která jsou spojena se špatným životním stylem, která jsme dříve znali spíše od starších pacientů. Tato onemocnění jsou obvykle velmi blízce spojena s nedostatečnou pohybovou aktivitou, konzumací vysoko kalorických jídel a nápojů, nedostatkem spánku a extrémně se zvyšujícím total screen timem – tedy čase stráveným s mobilem, notebookem, počítačem nebo TV obrazovkou. Mezi tato onemocnění patří především obezita, hypertenze, spánková apnoe, steatóza jater nebo cukrovka.

Měl jste možnost se ve své praxi setkat s účinky molekulárního vodíku? Jakým způsobem?
První kontakt byl v rámci tělovýchovného lékařství v rámci regenerace sportovců po intenzivní zátěži, kterým hydrogenovaná voda pomáhá s regenerací a urychluje vyplavování laktátu z těla.  Během COVID pandemie jsme spolupracovali na studii prováděné doc. Botkem z FTK UPOL, který testoval s velmi dobrými výsledky inhalaci vodíku u pacientů s prolongovanou dušností po prodělané COVID infekci. U těchto pacientů jsme pozorovali výrazné zmírnění potíží.

Kolik pacientů se této studie od vás zúčastnilo?
Z naší ambulance bylo odesláno do studie cca 10 pacientů.

Jak hodnotíte změnu jejich zdravotního stavu?
Velmi pozitivně, pacienti sami subjektivně hodnotili zmírnění potíží, zlepšení kvality života, ale také objektivně dosáhli výrazně lepších výsledků v zátěžových testech, které prováděli před a po ukončení léčby.

Věnujete se také dětské obezitologii. Přibývá dětí s obezitou?
Bohužel Česká republika dlouhodobě patří mezi země s nejvyšší incidencí dětské obezity. Po COVIDové pandemii se situace ještě více zhoršila. Nejaktuálnější data ze studie praktických dětských lékařů hovoří o necelých 30 % dětí s nadváhou a obezitou, velmi znepokojivý je také fakt, že dramaticky přibylo dětí s nejvyšším III. stupněm obezity, jejich BMI je často výrazně přes 40. Často jsou to děti a adolescenti s hmotností výrazně přes 130 Kg. Takováto obezita je vždy spojena s dalšími vážnými zdravotními komplikacemi a šance na návrat k normální hmotnosti jsou zcela minimální.

Molekulární vodík podle výsledků dalších studií urychluje metabolismus a může výrazně pomoci s hubnutím – při dodržení zdravé životosprávy a pohybu. Nemyslíte si, že by to byla pro dětské pacienty?
Je to velice pravděpodobné a vím, že v této oblasti se již plánují studie, které by měly ten předpoklad Evidance Based ověřit.

Jak vnímáte postavení vodíku v medicíně, lázeňství, kosmetice? Je podle vás zde jeho místo v budoucnu jako katalyzátoru běžných lékařských procedur?
Myslím, že tato oblast postupně přináší řadu nových možností, důležité je, aby byly podloženy vědeckými důkazy a mohly být co nejdříve implementovány do terapie řady onemocnění. Proto velice vítám vědecko-výzkumné aktivity v této oblasti.