Reprezentační fotbalový brankář má za sebou ve svých 34 letech bohatou kariéru. Nyní se s manželkou a dcerami stěhuje do Ameriky a za oceán si odváží i nového pomocníka v regeneraci – produkty s molekulárním vodíkem od společnosti H2 Global Group, se kterou se domluvil na spolupráci. „Jsem sám zvědavý, co všechno vodíková terapie umí!“

Máte za sebou angažmá v anglickém Huddersfieldu, který pro vás byl už čtvrtým zahraničním klubem v kariéře. Teď vás čeká nová etapa ve vaší bohaté kariéře – Amerika. Co tomu předcházelo?
Předcházelo tomu dlouhé léto. Od začátku května jsme věděli, že budeme muset najít v létě nový klub, takže to bylo dlouhé léto se spoustou telefonů, jednání, přemlouvání… Bylo toho hodně, takže jsme rádi, že to dopadlo nakonec takto.

Jak došlo k rozhodnutí jet za „velkou louži“?
Nakonec se nám to líbilo se vším všudy. Mě se líbila vysoká pravděpodobnost, že bych měl hned chytat, od momentu, kdy se připojím k týmu, což bylo pro mě hrozně důležité. A Amerika bude i po rodinné stránce hodně zajímavá. Budeme bydlet kousek od Bostonu, takže i ty možnosti okolo – Boston má všechny čtyři největší soutěže, všechny čtyři kluby hrají v těchto soutěžích prim, takže i toto v tom hrálo nějakou roli.

Tým New England Revolution je aktuálně třetím nejlepším týmem celé ligy a druhým ve své konferenci. Sledujete nějak delší dobu americkou fotbalovou ligu?
Ano, sleduji. Vím, že tam šlo více kluků, se kterými jsem hrál. Například jeden můj spoluhráč je nyní v LA Galaxy a ta velká jména tam chodila průběžně od založení MLS a teď největší přestup – Leo Messi – na sebe strhl veškerou pozornost celého světa.

Je americká liga v něčem jiná než ta evropská?
Celkově je formát soutěže jiný. Je prostě americký (smích). Soutěž je uzavřená, nesestupuje se, jsou tam platové stropy, do kterým se kluby musí vejít na celou soupisku, hraje se od února nebo března do listopadu, což je oproti Evropě taky něco jiného. Jsou tam dva poháry, play-off… Takže celý ten systém je naprosto odlišný od toho, na co jsme v Česku nebo Evropě zvyklí.

Pocházíte z Ostravy, kde se malí fotbaloví nadšenci rozhodují mezi Baníkem a Vítkovicemi. Vy jste začínal právě ve Vítkovicích, kdo vám klub vybral?
Mě si vybraly Vítkovice. Já jsem začínal ve Frýdku-Místku a Jindřich Kušnír, který byl v té době trenérem, si mě přetáhl do Vítkovic a díky němu a týmu, který měl tehdy kolem sebe, jsem skončil ve Vítkovicích.

V roce 2010 jste měl možnost přestoupit z Vítkovic do Baníku, ale vy jste si vybral druholigovou Viktorii Žižkov. Proč?
Měl jsem větší možnost chytat. V Baníku, když se mluvilo o tom, že bych tam mohl přestoupit, tak si pořídili Michala Daňka, což byl v té době jeden z nejlepších brankářů v Česku a my bychom přicházeli ve stejném přestupním období, takže jsem tam cítil malou možnost chytat, tak jsme se rozhodli i na základě doporučení agenta pro Žižkov, a nakonec se to ukázalo jako dobrá volba.

Hrál jste ve Švýcarsku, Španělsku, Řecku a Anglii. Na které z těchto angažmá fotbalově vzpomínáte nejradši?
Na Španělsko. La liga je už sama o sobě skvělá liga a Sevilla je v top pěti klubech ve Španělsku a momentálně i v Evropě. Má 7 titulů v Evropské lize, to mluví samo za sebe.

A kde se vám nejlépe žilo?
Také tam. Španělsko se nám asi nejvíc dostalo pod kůži a nejvíc na to vzpomínáme. Ale musím říct, že máme jako rodina v té mé kariéře štěstí na destinace, kde jsme byli. Kdybychom si ale jednou měli vybrat, kde zůstat, tak asi Španělsko. I proto, že se tam narodila jedna z mých dcer.

Co pro vás znamená rodná Ostrava?
Hodně moc. Moji rodiče jsou z Ostravy, Marti (manželka, pozn. red.) rodiče jsou z Ostravy, obě naše rodiny tam bydlí, ty největší kamarády mám pořád v tam. Takže se vždycky rádi vracíme a máme tam kořeny.

Jak často se vracíte?
Teď jsme tam byli dva týdny, ale většinou se dostaneme do Prahy, třeba v rámci repre, tak rodina přijede za námi tady. Ale když máme nějaké delší volno, tak se tam vždycky snažíme minimálně otočit a na pár dní tam přijet.

Jako každý profesionální sportovec je pro vás zdraví každodenní otázkou. Jak vypadá Vaše péče o tělo a duši, protože i psychická pohoda ke kvalitnímu výkonu určitě přispívá… Co pro Vás znamená „být zdravý“?
Pro mě je zdraví to, abych mohl fungovat s holkami. Zrovna poslední zranění, které jsem měl, bylo rameno, a to jsem s holkami vůbec fungovat nemohl, to se spíš holky staraly o mě, takže hlavně, abych mohl fungovat doma, byl k dispozici holkám. A když jsem zdravý, tak můžu dělat svoji profesi – hrát fotbal, a to je pro nás všechny taky stále extrémně důležité.

Jak se staráte o své zdraví?
Já se snažím hlavně hodně regenerovat – dobře spát, protože když se nevyspím, tak to na sobě poznám. Pak mám takovou svoji rutinu, v rámci které se po každém tréninku naložím do studené vody, což jsem se naučil během kariéry, že mi nejvíc pomáhá.

Měl jste možnost vyzkoušet inhalaci molekulárního vodíku v dentální klinice AJNA. Co na to říkáte?
Cítil jsem se po tom dobře! (smích) Zajímá mě, jak by to působilo, kdybych to absolvoval pravidelně.

Nyní jste se domluvil na spolupráci s lídrem v oblasti vodíku pro zdraví, krásu a sport společností H2 Global Group. Byla právě zmíněná pozitivní zkušenost s vodíkem impulzem k tomu s vodíkem dále pokračovat a vyzkoušet jeho sílu v plném rozsahu?
Ano, věřím, že když budu mít možnost vyzkoušet účinek vodíku v plném rozsahu, tak to bude mít ještě větší účinek a jsem sám zvědavý, co všechno vodíková terapie umí! Už se moc těším!

Děkujeme za rozhovor a přeje Vám, ať se Vám i Vaší rodině v Americe líbí, daří a jste s vodíkem a jeho účinky spokojený!