Garant výuky a výzkumu v oblasti fyziologie a fyziologie zátěže na fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci, kde se zabývají vlivem molekulárního vodíku na lidské tělo více jak 7 let. „Molekulární vodík mě nepřestává fascinovat svojí univerzálností a výjimečnými účinky, které ocení jak profi sportovci, tak i chronicky nemocní lidé. Jsem si jist, že molekulární vodík nám ještě nevydal všechna svá tajemství," říká nadšený vědec. 

Na Vodíkové konferenci vystoupí s přednáškou na téma Význam molekulárního vodíku pro zrychlení regenerace po tělesném zatížení. V ní vysvětlí význam molekulárního vodíku při urychlení procesu regenerace svalů a snížení zánětu po intenzivním tělesném tréninku, vodíková terapie jako efektivní nástroj na snižování svalové únavy, oxidačního stresu a zánětu.

Co pro Vás a Vaši práci znamená molekulární vodík? Jak jej využíváte?
Výzkum účinků molekulárního vodíku na lidský organismus pro mě i po sedmi letech stále znamená velkou výzvu. Molekulární vodík užívám každodenně v podobě konzumace 1,5 l hydrogenované vody.

Jak dlouho se o účinky molekulárního vodíku zajímáte? Co jste za tu dobu zjistil/a?
Jak jsem již uvedl v odpovědi na první otázku, výzkumem účinků molekulárního vodíku na lidské tělo se na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci zabýváme více než sedm let a za tuto dobu jsme s kolegy dospěli k názoru, že molekulární vodík je fascinující malý velký pomocník pro tělo, které je v pohybu nebo se snaží začít být pohybově aktivní. Za nejpodstatnější zjištění, která vyplývají z našich výzkumů bych rád vypíchl, že molekulární vodík významným způsobem urychluje regeneraci. Dále snižuje vnímání pozátěžové i opožděné svalové bolesti související se vznikem oxidativního stresu a zánětlivou reakcí jako důsledek poškození svalové tkáně v tréninku. Také jsme prokázali, že za určitých specifických podmínek může být molekulární vodík považován za suplement, který zvyšuje fyzický výkon a snižuje hladinu laktátu v krvi. Na druhou stranu je třeba konstatovat, že krátkodobá či pouze nárazová suplementace molekulárním vodíkem u vysoce trénovaných sportovců nevedla ke zlepšení specifické výkonnosti.

Doporučil byste využívání molekulárního vodíku i dalším lékařům/kolegům v oboru?
Blahodárné působení molekulárního vodíku na podporu zdraví bylo už nesčetněkrát uvedeno v žurnálech indexovaných ve světových medicínských databázích. Není pro mě proto žádným překvapením, že užívání molekulárního vodíku propadlo mnoho z mých kolegů z práce, ale také kolegů z lékařského prostředí, kteří takříkajíc na vlastní kůži začali pociťovat, že na tom vodíku přece jenom něco bude. 

 

Chcete slyšet zajímavou přednášku docenta Botka a mnoha dalších odborníků na Vodíkové konferenci H2 MEDTECH 2023? Přihlašte se ZDE