Speciálně upravený kluzák společnosti Airbus absolvoval svůj první let na čistě vodíkový pohon nad americkou Nevadou. Výzkumný tým chce nejen posouvat možnosti ve vývoji vodíkových leteckých motorů, ale zároveň zkoumat vliv vodíkových kondenzačních stop na atmosféru.

Počátkem listopadu se v americké Nevadě poprvé – na třicet minut – vznesl větroň využívající pouze vodík jako palivo. Od té doby vykonal další dva lety, kdy u jednoho z nich proběhl test spuštění motoru ve výšce 10 000 stop.

Speciálně upravený větroň Arcus-J bude využíván vědeckým týmem „The Blue Condor" v rámci programu UpNext k výzkumům vlivu vodíkových kondenzačních stop (contrails) na atmosféru. Projekt je součástí ambiciózního cíle Airbusu uvést na trh dopravní letadlo na vodíkový pohon do roku 2035.

Součástí výzkumu bude i srovnání vodíkového paliva a kerosinu (leteckého petroleje). V této části experimentu Airbus plánuje lety dvou kluzáků až do nadmořské výšky 30 000 stop. Dva kluzáky poletí vedle sebe, přičemž jeden bude vybaven motorem na vodíkový pohon a druhý bude poháněný motorem využívajícím kerosin. Následně získaná data umožní vědcům lepší srovnání vodíkových a kerosinových motorů.

„Vodík nabízí letectví cestu nízkouhlíkového provozu, nicméně i spalování vodíku za sebou zanechává kondenzační stopy podobné jako u konvenčních motorů. Vodíkové kondenzační stopy jsou ale velmi odlišné. Neobsahují saze či oxidy síry, ale vážou oxidy dusíku a velké množství vodní páry, až 2,5 krát více než kerosinové kondenzační stopy. Oba typy ovlivňují klima, proto má letecký průmysl povinnost je zkoumat,“ zmínili zástupci společnosti Airbus. 

Text a foto zdroj: Airbus