Společnost Orlen, která v Česku vlastní nejrozsáhlejší síť čerpacích stanic, plánuje v roce 2024 zintenzivnit zavádění alternativních energií. Do roku 2030 chce provozovat 1 800 vysokorychlostních elektro dobíjecích bodů a více než dvacet vodíkových plnicích stanic.

V současnosti přitom firma nabízí na 66 čerpacích stanicích 267 elektro dobíjecích bodů a na dvou stanicích vodíkové plnicí stojany pro osobní automobily, autobusy i nákladní vozidla. V oblasti e-mobility zahajuje výstavbu vlastní vysokorychlostní dobíjecí infrastruktury a pokračuje v projektech tří vodíkových stanic v Praze, Brně a Ostravě.

„Uplynulý rok byl pro nás speciální, protože byl plný změn a důležitých milníků. Přejmenovali jsme přes tři sta čerpacích stanic, což znamená, že 80 procent sítě již provozujeme pod značkou ORLEN. V naší mobilní aplikaci ORLEN jsme oslavili půlmiliontého zákazníka, razantně jsme zvýšili náš tržní podíl prodaných paliv a připravili se na benzín E10, který začneme nabízet od roku 2024,“ shrnul Vladimír Dočekal, ředitel sítě čerpacích stanic ORLEN.

Čerpací síť ORLEN zahrnuje v Česku 434 čerpacích stanic. Dle počtu čerpacích stanic, ale i dle objemu prodaných pohonných hmot, který aktuálně dosahuje úrovně 25,7 %, je jedničkou na českém trhu.

„Náš tržní podíl chceme i nadále zvyšovat. Jednak nabídkou kvalitních paliv a občerstvení za příznivé ceny a jednak dalším rozšiřováním sítě skrze větší či menší akvizice,“ vysvětlil Vladimír Dočekal.

Orlen v Česku intenzívně buduje nabídku alternativních pohonů a energií. „I když klasická paliva budou ještě minimálně deset patnáct let převažovat, rozvíjíme také infrastrukturu pro elektromobily. Otevřeli jsme dvě vodíkové stanice v Praze a Litvínově a na 66 čerpacích stanicích již nabízíme 93 dobíjecích stanic s celkem 267 elektro dobíjecími body, což v nás obou případech dělá lídra trhu. Budování této infrastruktury vnímáme jako nezbytnou investici do udržení konkurenceschopnosti v budoucnosti,“ upřesnil Vladimír Dočekal.

Síť čerpacích stanic ORLEN patří do skupiny ORLEN Unipetrol, která je vlastněna mezinárodní skupinou ORLEN. Ta provozuje více než tři tisíce čerpacích stanic v šesti zemích – i v Polsku, Česku, Německu, Litvě, v Maďarsku a na Slovensku. V roce 2024 převezme 266 čerpacích stanic značky Turmöl v Rakousku.

Zdroj: ORLEN Unipetrol
Foto zdroj: ORLEN Unipetrol