Předsednictví Konference OSN o změně klimatu v roce 2023 oznámilo, že role Mládežnického klimatického ministra (YCC) bude pokračovat i v budoucích COP. Strany se ve vyjednaném textu COP28 dohodly na institucionalizaci role YCC v rámci procesu Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu.

Konference OSN o změně klimatu označováno jako COP28 jmenovala první oficiální ministryni pro mládež Shammu Al Mazrui, která je nyní ministryní pro rozvoj komunity Spojených arabských emirátů. "COP28 bylo průlomové pro začlenění mládeže, s bezprecedentními iniciativami, které postavily děti a mladé lidi do centra procesu klimatické akce," řekla Al Mazrui, která byla ve svých 22 letech nejmladší ministryní na světě. „Dosáhli jsme transformačních změn, které budou trvalým odkazem pro budoucí konference COP.“ Rámcová úmluva OSN o změně klimatu (UNFCCC) nyní nařizuje všem budoucím předsednictvím COP, aby umožnili smysluplnou účast a zastoupení mládeže v budoucích COP.

Zhruba jedna miliarda dětí na celém světě je nyní v extrémně vysokém riziku důsledků změny klimatu. COP28 uvedla programování a řadu významných iniciativ zaměřených na začlenění mládeže do klimatického procesu.

Na COP28 byla také oficiálně spuštěna Zpráva o přezkumu mládeže od YOUNGO, Oficiálního dětského a mládežnického poradního orgánu UNFCCC. COP28 také v rámci Programu mládežnických delegátů COP28 pověřila 110 mladých lidí z celého světa, aby podnikali klimatickou akci ve svých komunitách a účastnili se COP. Tito delegáti získali komplexní budování kapacit a plné financování účasti na COP28. To jim umožnilo přispět k procesu vyjednávání a vytvořit průkopnický model zapojení do COP pro mládež z malých ostrovních rozvojových států, nejméně rozvinutých zemí, domorodých a konfliktem postižených komunit a mládež se zdravotním postižením.

Spojené arabské emiráty se zavázaly podporovat formalizaci role YCC po celý rok, aby zajistily silnou podporu začlenění mládeže na budoucích COP. Současné týmy YCC a předsednictví COP28 hledají trvalé externí financování pro tuto roli.

COP28 SAE se konal v Expo City Dubaj od 30. listopadu do 12. prosince 2023. Konference zúčastnilo více než 70 000 účastníků, včetně hlav států, vládních úředníků, vedoucích představitelů mezinárodního průmyslu, zástupců soukromého sektoru, akademiků, odborníků, mládeže a nestátních subjektů.

V souladu s mandátem Pařížské dohody o klimatu přináší COP28 SAE vůbec první globální bilanci - komplexní hodnocení pokroku v plnění klimatických cílů.

Spojené Arabské Emiráty vedou proces, v jehož rámci se všechny strany dohodnou na jasném plánu urychlení pokroku prostřednictvím pragmatické globální energetické transformace a přístupu "nenechat nikoho pozadu" k inkluzivním opatřením v oblasti klimatu.