Až 10 tisíc pacientů přijme nová zubní klinika AJNA, která provozuje také ostravskou zubní pohotovost. Kromě čtyř klasických zubních ordinací je novinkou kliniky, kde budou výkony prováděny za spoluúčasti zdravotní pojišťovny pacienta, i vodíková ordinace, kde budou pacienti inhalovat molekulární vodík po náročných výkonech.

Šest měsíců trvala rekonstrukce prostor v zázemí sportovního areálu Ridera v Ostravě-Vítkovicích, kde již majitel kliniky AJNA zubař Lubomír Beran provozuje zubní pohotovost. „Tato rekonstrukce stála celkem 17 milionů korun, protože chceme pacientům nabídnout nejmodernější stomatologii.“ Ve čtyřech zubařských ordinacích budou celkem budou schopni ošetřit až 10 tisíc pacientů. „90 % pacientů jsme nabírali již v průběhu výstavby, nyní máme tedy zhruba 10 % kapacity volné a budeme přijímat,“ vysvětluje Beran.

Zájem o registraci je enormní, jelikož se nejedná o soukromou kliniku, zubní výkony budou hrazeny za spoluúčasti zdravotní pojišťovny pacienta. „Neregistrovaný pacient musí přijít na zubní pohotovost, zde jsou registrační sestry a ty pacienta zaregistrují a pozvou na prohlídku.“

Vodík, který uleví a pomůže s hojením
Kromě moderních zubařských ordinací, rentgenu a sterilizace přístrojů je součástí kliniky i vodíková ordinace, která by se dala spíš nazvat vodíkovou relaxací, protože zde budou pacienti odpočívat po náročných výkonech. „Za drobný poplatek budou moci pacienti využít možnosti inhalace molekulárního vodíku z přístrojů H2 Medical Technologies. Máme zde tři mimořádně pohodlná křesla, v místnosti bude hrát relaxační hudba a u toho budou pacienti inhalovat vodík. Tato terapie pomáhá urychlit hojení i zlepšit jejich psychickou pohodu,“ vysvětluje Lubomír Beran důvody zřízení této ordinace.

Vodíkové generátory už do druhé kliniky AJNA dodává společnost H2 Global Group, světový lídr na poli vodíkových technologií. „Pan doktor Beran je průkopníkem v oblasti vodíkové stomatologie a společně jsme registrovali také patent na speciální zubní aplikátor, který vodík zacílí přímo na konkrétní zub nebo zasaženou oblast. Kromě zubařských ordinací, ale dodáváme naše přístroje po vzoru Japonska, kde se vodík používá na více než 500 klinikách, i do ordinací fyzioterapeutů, kardiologů nebo psychiatrů, protože vodík prokazatelně pomáhá také u lidí s demencí a Alzheimerovou chorobou, na což máme registrovaný další patent,“ říká za H2 Global Group její prezident David Maršálek.

„Molekulární vodík působí protizánětlivě a jako nejsilnější selektivní antioxidant selektivně neutralizuje vyloženě škodlivé volné radikály a kyselé metabolity. Chrání tak zásadním způsobem buňky lidského těla,“ vysvětluje účinky vodíku japonský profesor biomedicíny a viceprezident pro vědu a výzkum H2 Global Group Shigeo Ohta, který se na otevření kliniky přijel osobně podívat. „Molekuly vodíku působí protizánětlivě, tlumí přehnanou odpověď našeho imunitního systému a umožní rychlejší uzdravení, regeneraci a rehabilitaci pacienta.“

Zubař pro místní i z daleka, pro malé i velké
Nové ordinace kliniky AJNA budou přijímat pacienty všech věkových kategorií. „Nikdy není pozdě dát si své zuby do pořádku, i když je to občas běh na dlouhou trať,“ říká Lubomír Beran a dodává, že v těchto ordinacích bude zároveň pokračovat projekt Zubař do škol, který nabízí zubařské ošetření dětem v oblastech, kde zubaři chybí. V červnu přijede dalších 350 dětských pacientů na zubní prohlídku. „Každé dítě vždy musí mít souhlas rodiče, přivezeme je autobusem a prohlédneme. Pokud odhalíme kaz nebo něco, co potřebuje výkon, sdělíme to rodiči, ten si zavolá o termín a samotné ošetření a výkon pak proběhne za doprovodu rodiče. Na tento projekt máme velmi pozitivní ohlasy a věřím, že se k nám přidají další lékaři, aby měly české děti zdravé a hezké zuby,“ dodává Beran.