Na ekologických výhodách vodíku postavila svůj „program letecké budoucnosti“ renomovaná britská společnost Rolls-Royce, výrobce luxusních automobilů a prvotřídních leteckých motorů. Program zahrnuje komplexní sérii testů nových vodíkových motorů Rolls-Royce, a to s cílem, aby vodík jako palivo mohl bezpečně a efektivně dodávat energii malým a středně velkým letadlům již od poloviny 30. let tohoto století a v dlouhodobém horizontu, aby poháněl i velké dopravní letouny. Pro rychlý vývoj vodíkových motorů pro různé typy letadel uzavřel Rolls-Royce v červenci 2022 strategické partnerství s britskou leteckou společností EasyJet.

V rámci této spolupráce dosáhly v listopadu 2022 Rolls-Royce a EasyJet velkého milníku, přímo světového prvenství: úspěšně zprovoznily první velký moderní letecký motor na vodík na světě. Šlo o pozemní test provedený na motoru, který využil ekologický zelený vodík, tedy vodík vytvořený pomocí čistě přírodní (větrné a přílivové) energie. Rolls-Royce a EasyJet tak prokázaly, že dekarbonizační snahy nemusí být jen ´politikum´. Zkouška vodíkového motoru se uskutečnila ve Velké Británii s použitím upraveného motoru Rolls-Royce AE 2100-A, který využívají regionální letadla. Zelený vodík pro testy dodalo EMEC (Evropské centrum pro mořskou energii). Vodík byl vyroben z obnovitelných zdrojů energie na ostrově Eday na Orknejských ostrovech.

A v lednu 2023 se firmě Rolls-Royce podařil další velký úspěch: otestovala 12válcovou variantu svého motoru mtu Series 4000 L64 na 100% vodíkové palivo. Testy prokázaly pozitivní vlastnosti z hlediska účinnosti, výkonu, emisí a spalování. První reálné využití motorů mtu Rolls-Royce, poháněných 100% vodíkem, je plánováno pro projekt majáku enerPort II v německém vnitrozemském přístavu Duisburg. Vodíkový motor Rolls-Royce zde bude zajišťovat klimaticky neutrální dodávky energie pro výstavbu nového kontejnerového terminálu.

Značka Rolls-Royce tak v současnosti není jen dlouholetým symbolem klasického noblesního luxusu a vytříbeného konzervativního stylu (vzpomeňme třeba na Jamese Bonda v podání Seana Conneryho a jeho parádní automobil Rolls-Royce Phantom III ve filmu „Goldfinger“), ale i značkou, která bez nadsázky tvoří světovou budoucnost. Chris Cholerton, prezident pro civilní letectví společnosti Rolls-Royce, to vyjádřil jasnými slovy: „Jsme průkopníky v oblasti energetiky a náš nový vodíkový program nám dává skvělou pozici k tomu, abychom připravili půdu pro realizaci vodíkových a hybridních elektrických systémů. V kombinaci s naší prací na udržitelném leteckém palivu a další efektivitě plynových turbín děláme skutečný pokrok na náročném poli výzkumu a vývoje směrem k tomu, aby se lety s nulovými emisemi staly realitou."

 

H2 TIMES

Zdroj: Rolls-Royce

Fotografie: Rolls-Royce