Společnosti RWE a Hyundai Engineering & Construction (Hyundai E&C), dceřiná společnost jihokorejské skupiny Hyundai Motor Group, podepsaly memorandum o porozumění o spolupráci v oblasti větrné energie na moři a zeleného vodíku.

Partneři uvedli, že budou spolupracovat na společném rozvoji projektů větrných elektráren na moři v Jižní Koreji v souladu s cílem země Net Zero 2050 a vládním plánem zvýšit do roku 2036 kapacitu obnovitelných zdrojů energie na 108,3 GW, z toho 34,1 GW větrných elektráren, které by měly mít 24 GW na moři.

Hyundai a RWE rovněž plánují společně prozkoumat obchodní příležitosti v oblasti větrné energie na moři v celosvětovém měřítku.

„Svět se nyní nachází na kritické křižovatce energetické transformace. Očekávám, že naše spolupráce se světovým lídrem RWE bude pozoruhodným krokem k naplnění požadavků doby. Budeme pokračovat ve vývoji udržitelných energetických řešení, abychom se stali lídrem domácího odvětví větrné energie na moři, a díky dlouhodobému partnerství s RWE vytvoříme nové obchodní příležitosti v oblasti obnovitelných zdrojů energie," řekl Young-joon Yoon, generální ředitel společnosti Hyundai E&C.

Kromě toho oba partneři plánují v závislosti na příznivých tržních podmínkách spojit zkušenosti společnosti Hyundai s výrobou vodíku z její první jihokorejské elektrolýzy pro výrobu vodíku se znalostmi společnosti RWE v oblasti vodíku z různých projektů v rámci celého hodnotového řetězce pro budoucí ekologické vodíkové projekty.

„Korea je jedním z nejatraktivnějších trhů pro rozvoj větrné energie na moři a zeleného vodíku. V Hyundai E&C máme po boku silného partnera, který sdílí naše hodnoty a ambice podporovat růst zelené energie," řekl Sven Utermöhlen, generální ředitel společnosti RWE Offshore Wind.

Společnost RWE v současné době provozuje 19 větrných elektráren na moři s poměrným instalovaným výkonem přibližně 3,3 GW v pěti zemích.

Společnost má v současné době ve výstavbě dvě větrné farmy na moři, Thor o výkonu 1,1 GW v Dánsku a Sofii o výkonu 1,4 GW ve Velké Británii, a další projekty ve vývoji po celém světě.

Text a foto zdroj: RWE.com